Oldalak

2011. november 20., vasárnap

Sztrapacska, alias "Uccu rajta!"



A második legjellemzőbb étel, ami sokszor került otthon az asztalunkra egy szlovák eredetű tészta étel: a sztrapacska volt. Az igazat megvallva, és a pontosítás végett megjegyzem, hogy ez valójában nem "hallgathatna" a sztrapacska névre, mivel Szlovákiában az eredeti sztrapacska reszelt nyers krumpliból-lisztből készített galuska, savanyított káposztával (magyarra fordítva: "borzaska"). Amivel összekeverhetjük az - legtöbbször a szlovák hegyvidéki tájakra jellemző étel - a juhtúrós galuska sült szalonnával (ennek is krumplis az alapja). Felnevelő falvacskámban (amely közel fekszik a szlovák határhoz) ennek a túrós-tejfölös és dinsztelt (édes) káposztás változata terjedt el leginkább. Hogy miért hívták "Uccu rajtának!", nem tudom pontosan sajnos. De elképzelésem szerint, amikor a háziasszonyok elkészítették ezt a finomságot, akkor mondhatták a családnak, hogy "Na, akkor uccu, rajta, egyétek!", ami az idők folyamán rövidült le szimpla "uccu rajtára" .

Hozzávalók  a dinsztelt káposztás változathoz:

    1 kg (ó)burgonya (4-5 nagyobb szem)
    1 db tojás
    kb. 40-50 dkg liszt (galuskatészta állagot kell kapni)
   

A dinsztelt káposztához:

    1 közepes fej fejeskáposzta
    
    őrölt bors
    olaj

Elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk, és nyersen finomra reszeljük.



Hozzáadagolunk egy-egy kicsi lisztet, és összekeverjük, mert a krumpli hamar barnul, de a liszttel együtt már nem olyan gyorsan.


Majd hozzákeverünk egy tojást, pici sót és annyi lisztet, hogy galuskatészta állagot kapjunk.


Kiszaggatjuk, és kifőzzük sós (pici olaj a főzővízbe), forró vízben, mint a nokedlit.


Tálaláskor az előzetesen megdinsztelt káposztával összeforgatjuk.

A káposzta dinszteléséhez a káposztát káposztagyalun lereszeljük, sózzuk. Kicsit állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
Kevéske olajat egy nagyobb lábasban felforrósítunk.
A káposztát jól kinyomkodva beleteszzük a forró olajba, és barnára pirítjuk. Őrölt feketeborssal, esetleg sóval ízesítjük, ha még szükséges.


8 megjegyzés:

  1. ...hm, nem lehet rossz. Nálunk itt Erdélyben, Erdővidéken nem ismerjük ezt az ételt legalábbis a mi családunkban nem szoktunk ilyet készíteni. DE ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Jujj - az egyik nagy kedvencem! Ez volt az első tippem, hogy ez lesz az első finomság itt. Lécci, küldj fénypostán tejfölös uccurajtát :-) Puszi

    VálaszTörlés
  3. Erika! Remélem ízleni fog! Majd számolj be az eredményről!
    Ricsi! Múlt héten volt valamelyik nap ebédre :-)!
    Puszi!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Hani!Egyszer már készítettem, de valahogy feledésbe merült.De most majd pótolom!:-)Dödölle viszont nagyon sokszor terítékre kerül nálam.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Nelli! Benéztem a múltkoriban Hozzád, nagyon sok finomságot találtam! Én viszont dödöllét nem főztem még:-). Az valahogy otthon, a nagyimnál nem került az asztalra.
    Kicsit most lassan haladok a bejegyzésekkel, pedig van sok fotóval megörökítetett receptem.
    Üdv!

    VálaszTörlés
  6. Szeretem, csak ritkán készül a konyhámban, brynzával (juhtúróval) gyakrabban, de savanyú káposztával is de finom!!!

    VálaszTörlés
  7. Savanyú káposztával is ajánlották már, de még nem próbáltam!

    VálaszTörlés
  8. Nagymamám, aki Balaton községben született 1927-ben mesélte, hogy volt a faluban egy sok gyerekes család, ahol amikor a feleség elkészítette a sztrapacskát, úgy tette oda az asztalra, hogy azt mondta a gyerekeknek, hogy "Uccu rajta!" Az ő elmesélése szerint így maradt rajta a sztrapacskán az uccu rajta név.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...