Oldalak

2012. május 28., hétfő

Narancslekvár a kenyérsütőből



Nem volt különösebben tervbe véve, hogy narancslekvárt fogok készíteni, de az élet szülte ismét ezt a megoldást. A kislányom egyik jellemző tulajdonsága, hogy különböző gyümölcsös korszakai vannak (mondjuk a gyümölcsfogyasztást nem bánom), amikor is szinte minden nap azt a bizonyos gyümit enné. Na, így voltunk a naranccsal is... de aztán ez a rajongás alábbhagy, és a gyümölcs parlagon hever. Eszembe jutott, hogy az öcsémtől szülinapomra kapott kenyérsütőgépen van lekvárprogram is, sőt még recept is hozzá, és pont narancsra volt. Így a többi már elképzelhető, hogy mielőtt kidobásra kerültek volna  a narancsok, még idejében a kenyérsütőgépben találták magukat.

Hozzávalók:
kb. 720 ml üveghez

75 dkg narancs tisztítva mérve
75 dkg kristálycukor
5 dkg pektinpor vagy 50 ml citromlé

Elkészítése:
Hámozzuk meg a narancsokat (a fehér réteget ne hagyjuk rajta), vágjuk őket darabokra, és távolítsuk el a magokat. Öntsük a feldarabolt gyümölcsöt a készülék sütőformájába. Adjuk hozzá a cukrot és a pektint (citromlevet). Helyezzük a sütőformát a készülékbe. Válasszuk ki a lekvárprogramot, és dőljünk hátra, vagy menjünk el vasalni.
A program lejárta után egy kicsit tűzhelyen rottyantottam a lekváron. Ha valakinek nincs olyan kenyérsütője, amin lekvárprogram is van, hagyományosan is elkészíthető. Csak mielőtt feltennénk a tűzhelyre, előtte aprítógéppel daraboljuk fel a felcikkezett narancsokat, ha nem akarjuk sokáig főzni.

Jut eszembe, most a banánok heverésznek egy ideje a spájzban...!



19 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a narancslekvárt, bár itt nem szottydozik még narancs:)

    VálaszTörlés
  2. Én szoktam almát is a narancslekvárba tenni...
    (és az oroszokra is sor kerül?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rossz az alma-ötlet! Hát, nálam semmi sincs biztonságban a spájzban:-)))!

      Törlés
  3. Nagyon fincsi lehet! Én még nem is kóstoltam sosem, de egyszer kipróbálom! Ügyes vagy!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Marika! Kicsit kesernyés az íze, annak ellenére, hogy nincs benne a fehér héj rész.

      Törlés
  4. Nálam is sláger,habár apa nem rajong érte.Nála baracklekvár a nyerő:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A férjem sem kóstolta még meg csak úgy, ki kell találnom valamit, amibe belecsempészem:-)!

      Törlés
  5. Nagyon klassz :) Milyen jó kis ajándék volt azt hiszem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vikvi! Bizony, nagyon örültem neki, nem is gondoltam, hogy ilyen szuper gépet fogok kapni!

      Törlés
  6. Nagyon jó kis recept, ki kellene próbálni. Tutira jobb, mint amit a múltkor egy üzletben vettem:-)))
    szeretnélek Anita megajándékozni egy díjjal, bár látom, már van neked is belőle:-) Azért kérlek fogadd tőlem szeretettel:
    http://ugymintotthon.blogspot.com/2012/05/blogdij.html
    puszi: Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Timi! A díjat is örömmel veszem, örülök, hogy gondoltál rám! Puszi!

      Törlés
  7. Nagyon szuper lett ez a narilekvár! Gratulálok a sikereidhez! Szeretnélek meglepni egy blogdíjjal én is, remélem elfogadod.
    Nézz be hozzám kérlek:

    http://henimodernkonyhaja.blogspot.com/2012/05/6-blogdijam.html

    Puszi Heni

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom volt, viszont nem elég darabosan beletenni a gépbe, mert nem törik benne össze, mint mondjuk egy barack. Egy óra után kivettem, és elölről kellett kezdenem az egészet: botmixer, lábosban felfőzni, zselésítőt bele és rotyogatni még picit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem működött így, talán más a kenyérsütőm (az enyém kétkéses), összetörte eléggé. Örülök, hogy ízre elégedett voltál vele.

      Törlés
  9. Elnézést,de nem írtad el? :)
    75dkg narancshoz 5dkg pektin? Én úgy olvastam,hogy 10kg-hoz kell 6dkg pektin.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leellenőriztem, nem írtam el: 50 g, azaz 5 dkg pektint ír a recept, amit a kenyérsütőgéphez kaptam.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...