Oldalak

2012. július 28., szombat

Szedres rizskocka


Elkezdődött nálunk a szederszezon! Gyönyörű, nagy szemű, tüske nélküli szedrünk van, már jó pár éve ültettük a bokrot, amikor ideköltöztünk.


Pár gondolat a szederről:

Az ókori görögök és rómaiak a szedret leginkább orvosságként alkalmazták. Leginkább a köszvény gyógyítására használták, de más betegségeket is gyakorta kúráltak szederrel. A szeder azonban nem csak az ókorban, hanem később is kelendő gyógynövény volt. Bélproblémák és láz kezelésére, valamint kelésekre és torokgyulladásra is alkalmazták.  A gyógyászatban azonban elsősorban  nem a bogyót használták, hanem a bokor gyökerét, kérgét, sőt még a levelét is. Az ezekből készített teával próbálták meggyógyítani például a szamárköhögést is.
A 16. században az európai doktorok a szeder levét fertőzések kezelésére használták, míg a fa porított kérgét fogfájás enyhítésére vetették be. Az 1696-os londoni Gyógyszerkönyv szerint a szederből készített bort szíverősítőként alkalmazták, és egy 1771-ből ránk maradt dokumentum szerint a szederfőzettel fekélyeket is jól lehetett kezelni.
A szeder a mai napig javasolt azoknak, akik mellhártya- vagy tüdőgyulladásban szenvednek, hatékonyan segít leküzdeni a rákos megbetegedéseket, és jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémákra, valamint a cukorbetegségre.
Mivel az érett szeder jóízű, így a nemes gyógyászati célok mellett már a középkorban is ették, és süteményekhez, ételekhez is felhasználták. Ám a gyógyászat és a konyhai felhasználás mellett a szedret a tüskéi miatt is nagyon kedvelték, gyakorta ültették falvak, házak köré, hogy távol tartsa a hívatlan látogatókat.
A szeder vitaminokban igen gazdag, megtalálható benne az A-, B1-, B6- és C-vitamin, ezen kívül káliumot, kalciumot, folsavat, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Mint a legtöbb fekete bogyós gyümölcs esetében, a szeder is igen gazdag flavonoid forrás. Rostjai az emésztést segítik, sőt a szederlekvár hagyományosan hashajtóként is használható.
A szedret érdemes nyersen fogyasztani, de készíthetünk belőle lekvárokat, szörpöket, süthetünk vele különféle pitéket. Nagyon jó alapja a clafoutis-nak, a cobblernek és a crumble-nak. Gyümölcslevesekbe is kiváló, fanyarságának köszönhetően mártás formájában jól társítható sült húsokhoz. Vásárláskor mindig fényes, hibátlan szemeket válasszunk, és felhasználás előtt alaposan öblítsük át. (Forrás: Mindmegette.hu)

Most ezt a finom, tejberizzsel kombinált süteményt hozom, amit már tavaly is sütöttem, az idén kicsit variáltam rajta.

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt

A krémhez:
1 l tej
30 dkg (kerek szemű) rizs
1 cs. vaníliás cukor
5 dl tejszín
8 dkg cukor
2 ek. zselatin (főzős)
10 dkg szeder (tehetünk a krémbe is)
2 dl szederlé vagy málnalé (opcionális: vízzel is lehet, de akkor nem lesz olyan élénk színe a tetejének)
egy csipet só
1 cs. piros színű tortazselé

Elkészítés:

A piskótához az egész tojásokat a cukorral, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Végül hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük óvatosan. A tésztát sütőpapíros, kb. 20 * 30 cm-es tepsibe terítjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A tésztát emeljük ki sütőpapírostul, vegyük le róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.
A tejben, pici sóval puhára főzzük a rizst, majd a végén hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Elkeverünk benne két evőkanál feloldott zselatint (pár evőkanál hideg vízzel elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük, hogy feloldódjon, de forrni nem szabad, mert nem köt meg!), majd langyosra hűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a kihűlt tejberizshez keverjük. 



Ugyanabba a tepsibe helyezzük a piskótát, amiben sütöttük. A rizses krémet egyenletesen elterítjük a piskóta tetején, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. Variálhatjuk úgyis, hogy a rizses krémet két részletben tesszük rá, középre pedig szeder kerül.



Közben a tortazselét elkészítjük a tasakon feltüntetett előírás szerint, keverhetünk bele szederlét is, ezzel csökkentve az előírt víz mennyiségét.
A rizses krém tetejét kirakjuk szederrel, bevonjuk a tortazselével, és tálalásig további 2 órára visszatesszük a hűtőbe.


Kockákra vágva szeleteljük. 


A tejberizs szeder nélkül










8 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Tejberizs is, süti is egyben. Fincsi lehet a szederrel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)! Ha teszünk a krémbe is szedret, olyan kicsit, mintha gyümölcsrizst ennék piskótával.

      Törlés
  2. Én is szeretnék szederbokrot!!! Főleg ilyen süti láttán:-) Nagyon jól néz ki, s amennyi jót írtál a szederről, biztosan beszerzek egy bokrot. S amint rend lesz végre az udvaron:-)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Gerdi! Igen, láttam a blogon, hogy nagy felújításban vagytok. Nagyon jó egy ilyen bokor, csak kimész a kertbe, és csipegetheted is a friss gyümölcsöt. A kislányom is szereti a kertben eszegetni a gyümölcsöket.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, szép a süti! Én is beszerzek egy ilyen bokrot!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, meghoztam Mindenki kedvét a szeder termesztéshez:-)! Örülök, hogy tetszik, kedves Roza!

      Törlés
  5. Hani, ez is milyen guszta! Imádom a tejberizst!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi:-)! Az öcsém nem annyira kedveli a tejberizst, de így mégis ízlett neki.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...