Oldalak

2012. május 17., csütörtök

Kókuszos-mascarponés csokoládékosárkák



Már nem emlékszem pontosan, de valamikor kora tavasszal (tél vége felé?!), pár hónapja csatlakoztam az egyik közösségi oldal Édességrajongók Klubja elnevezésű csoportjához. Nem bántam meg a csatlakozást, sőt próbálok aktívan részt venni a csoport életében, már sokszor kaptam támogatást is a tagoktól a különböző játékaimhoz.
A csoport létrehozója, Gaby egy nagyszerű játékot hirdetett a csoport egyéves „születésnapja” alkalmából, és hát ugye a „játék” szó nálam drogként hat…erről megerősítést is kaptam a nemrégiben kézhez kapott számmisztikai elemzésemből is. Kétféle játék indult: lehetett névbetűs édességgel nevezni (akár a civil, akár a blogger nevünket alapul véve). Illetve egy kreatív kategória is volt, melyben két alapanyag lett meghatározva kötelező elemként: a sajt és a kókusz bármilyen formában, egyetlen kitétel volt még, hogy ebből édesség készüljön!
Nos, megmondom őszintén, rögtön a kreatív játékban kezdtem el gondolkozni. Első ötletként felmerült a sajttorta kókuszos változata (mert még nem készítettem, de már nagyon tervem), valamint az elsők között volt még a tiramisu is (mert imádom)!
Végül is elsőként ezt a kókuszos-mascarponés csokoládékosárkát alkottam meg. Ha a kosárkák elkészítését leszámítjuk - amivel egy kicsit „pepecselünk” -, nagyon hamar elkészül, és isteni a mascarpone-kókusz kombó, köszönet Gabynak, mert ezt jól kiötölte!
Nézzük akkor a receptet!

Hozzávalók:
10 darabhoz

kb. 15 dkg étcsokoládé
25 dkg mascarpone
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg porcukor
2 cl kókuszlikőr
pár csepp vaníliakivonat vagy fél rúd vanília kikapart belseje
friss gyümölcsök a tálaláshoz

Elkészítés:

A csokoládét darabokra tördeljük, és vízgőz fölött megolvasztjuk. Olvasztás közben arra figyeljünk, hogy a csokoládé ne legyen sokkal melegebb, mint a kezünk, vagyis 40-45 fokos legyen lehetőleg.
6,5 cm átmérőjű muffinkapszlikat kenjünk ki ecset segítségével legalább háromszor, hogy minél masszívabb csokikosárkát kapjunk. Két kenés közben tegyük hűtőbe, amíg megdermed az adott csokiréteg.


A mascarponét elkeverjük a pocukorral és a vaníliával, majd hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszreszeléket. Majd gépi habverővel felhabosítjuk.


A csokoládékosárkákról óvatosan lehántjuk a papírkapszlikat, majd a kókuszos-mascarponés krémmel megtöltjük azokat, és friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.






2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...