A neten keringenek már jó pár éve a tökből/cukkiniből készült ananászlekvár "legendák". Gondoltam itt az alkalom, hogy utánajárjak ennek, mivel még mindig cukkini bővében vagyok. Érdemes kipróbálni, még tart a szezon!
Hozzávalók:
1 kg hámozott, reszelt cukkini
25 dkg kristálycukor
1 doboz ananászkonzerv lével együtt (570 grammos)
1 db Haas 3:1-ben zselésítőszer
Elkészítés:
A cukkiniket hámozzuk meg, szedjük ki a magokat, reszeljük le.
Adjuk hozzá az ananászdarabokat a lével együtt, majd egy
botmixerrel pépesítsük.
Az ananászos-cukkinis péphez adjuk hozzá a zselésítőt, alaposan keverjük
össze, majd tegyük fel a tűzhelyre forrni, állandóan kevergessük.
Amint felforrt, adjuk hozzá a cukrot is, és ismét forralásig
főzzük.
Akkor lesz jó a lekvár, ha hideg tálkára cseppentve, már nem
folyik.
A tisztára mosott befőttes üvegeket forró vizes tepsibe
állítjuk, így nem fognak szétpattanni a forró lekvártól.
Amint jónak találjuk a lekvárt, levesszük a tűzről, és az
üvegekbe töltjük, majd lezárjuk csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejtetőre
állítjuk. Hagyjuk kihűlni (dunsztolni nem szükséges), majd a végleges helyére
tesszük.
Ebből az adagból kb. 2 * 7 dl-es üveggel lesz lekvárunk.
Ezt feltétlenül kipróbálom, nagyon felcsigáztál! :)
VálaszTörlésÖrülök:-)! Majd kérlek jelezd, hogy milyennek találtad!
TörlésKépzeld, megcsináltam és nagyon finom lett!!! Köszi még egyszer! :))
TörlésEnnek nagyon örülök:-)! Köszönöm szépen én is a visszajelzésed! Gyorsabb voltál, mint én, mert nekem csak gyűlnek a cukkinik, de a tervezett leki nem "főződik" be:-)!
TörlésÉn is megcsináltam, a recept amugy szuper!
TörlésSzóval Dzsemfix 3:1-bent használtam, és képzeld, nem szilárdult meg!!
Ahogy megmozgatom az üveget, látom, hogy folyik benne. Pedig mindent a Dzsemfix 3:1 hátoldala szerint csináltam, mennyiségek stb. és ennek ellenére nem szilárdult meg. Szerinted az igy baj? Ez igy azt jelzi hogy megromlott, vagy nem sikerült? Szerinted ehető igy? Még nem bontottam fel egy üveget se, mert ugye télre csináltam, akkor keresi az ember a "gyümölcsöt", mert most bőven teritve vagyunk belőle. Hála, Istennek :-)) Szoval nem tudom. Szerinted mit rontottam el? Köszi
Kedves Dóri!
TörlésHa folyós, akkor még ehető lehet, nem hiszem, hogy ettől megromlana. Legfeljebb nem olyan "szilárd" állagú lesz, bár ez még változhat, mert idővel keményedhet is. Még aznap nézted meg, mikor megcsináltad, vagy esetleg másnap is folyós volt? Nekem különben ez a hideg kis tálkára csöppentés bevált, így nagyjából eltalálom az állagot. Én is szoktam Dr. Oetker zselésítőt is használni, sőt ilyet is csináltam vele valamikor a télen.
Remélem, ízleni fog télen (persze, ha addig kibírod, hogy ne kóstold meg :D)!