.... hát az úgy volt ..., hogy aki főzte, egye meg, vagy írhatnám azt is, hogy az címkézze fel a fagyasztott gyümölcsöket, aki ismeri is azokat :-)! Valamikor fagyasztásra került egy kis málna a kertből, aminek a zacskójáról vagy leesett a címke, vagy nem is volt felcímkézve, "úgyismegismeremmajd" alapon ... hát, nem! Szóval készült volna egy kis erdei gyümölcsös lekvár, amibe málna is került volna, de a fentebbi baki miatt, kiolvadva "meggyé" vált ezen "szereplő". Végül is a férjem szereti a meggyet, így talán nála ezért is nyerte el a nyár legfinomabb lekvárja címet (bár sem a puncsos meggylekvárt, sem a fekete-erdő
lekvárt nem kóstolta még meg).
Sajnos áfonya kevés került bele, a többi megterem a kertben.
Hozzávalók:
1400
g szeder
125
g áfonya
500
g ribizli
400-500 g meggy (kimagozva)
2
cs. Dr. Oetker 3:1-ben dzsemfix
70
dkg kristálycukor
Elkészítés:
A
gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk, egy edénybe tesszük. Botmixerrel
pépesítjük olyan állagra, amilyet szeretnénk, hagyhatunk benne darabokat is.
Hozzáadjuk
a cukrot, a dzsemfixet, elkeverjük, és felforraljuk. A forralástól számított
kb. 10 percig (nagyobb adag!) főzzük, ha szükséges a habot távolítsuk el a
tetejéről.
Amint
egy hideg tálkára csöppentve, már nem folyik a lekvár, akkor szedhetjük is
tisztára mosott, csavaros üvegekbe. Azon nyomban csavarjuk rá a tetőt, és
állítsuk fejre kb. 5 percre.
Dunsztolni
nem szükséges, amint kihűltek, tehetjük a helyükre, a kamrapolcra.
Ugyan, nem számít az a kis meggy. :)
VálaszTörlésAmúgy meg itt, a Mecsekben már találkoztam meggyfával, oké lehet, hogy egykor tanya volt, de akkor is az erdő részévé vált...szóval nincs is itt baki. :)
Ugye:-)))?
TörlésBaki ide vagy oda, a lényeg, hogy nagyon finom lett, és jól is néz ki! :) Ügye vagy!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Marika! Még lehet, hogy jót is tett a lekvár összízhatásának a meggy fanyarsága:-)!
Törlés